GUATEMALA/ARABICA
FAMILIA JACINTO OJO DE AGUA FW SHB
Chuťový profil: Hořká čokoláda, máslový karamel, třešeň, citrusy, pražené mandle.
Cuppingové skóre: 86 = VÝBĚROVÁ KÁVA
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Nejste si jisti, jakou kávu vybrat? Zkuste Průvodce našeho pražiče Toma, který vám poradí, jaká káva by pro vás mohla být ta nejvhodnější :)
O guatemalské kávě
Všichni kávoví znalci ví, že kávy z Guatemaly patří mezi nejchutnější na světě! A kvalita místních káv se stále zvyšuje, místní se totiž za pěstováním přesouvají do vyšších nadmořských výšek. Celkově je tato země 11.největším producentem kávy na světě a sklizeň kávový třešní zde probíhá od listopadu do dubna. Nejčastějšími pěstovanými odrůdami Arabik jsou Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogype, Pache a Pacamara. Místní farmáři obvykle vlastní pár hektarů plantáží a po vypěstování kávu sami zpracovávají mokrou metodou. K tomu využívají prameny křišťálově čistých horských vod. Poté kávu suší na malých postelích. V této oblasti se nevyskytuje mnoho zpracovatelských závodu, farmáři jsou zvyklí čistit i sušit kávová zrna sami na svých polích.
O kvalitě
Místní káva je v top kvalitě, o čemž svědčí i označení SHB (Strictly Hard Bean). Kávy s SHB vykazují mimořádné kvality, získané díky pěstování ve vysokohorských oblastech. Výška plantáží vede až k 2 100 m.n.m a nesmí nikdy klesnou pod 1 350 m.n.m. (a to už je celkem pořádný kopec, to si pojďme říct). Tím se řadí mezi nejvýše pěstovanou kávu v zemi. Navzdory vyšší nadmořské výšce si však na místní plantáže nepřijde mráz - před ním chrání teplý mexický vzduch, který sem proudí. Celkově nižší teploty mají vliv na to, že kávové boby dozrávají delší dobu, což je pro všechny kávomilce velké plus! Káva z této oblasti totiž vyniká vyšší plností a chutí.
O chuti
Tato středoamerická Arabika káva ukrývá lahodnou a intenzívní čokoládovou chuť s nádechem pražených mandlí a sladkého ovoce. Náš pražič Tom ji upražil trošku tmavěji, aby vynikla právě její plnost. Díky chuťovým tónům a způsobu pražení je vhodná především na espresso, do moka konvičky nebo na french press.