Hledáte kávu, do které se zamilujete po prvním doušku? Právě jste ji našli! Každým rokem milovníci kávy z celého světa čekají na sklizeň burundské kávy. Místní neprodukují žádné obrovské množství, každý zemědělec se stará přibližně o 200 keřů, místní káva ale patří mezi ty nejkvalitnější a nejchutnější na světě. Je to dáno vysokou nadmořskou výškou, pěstováním ve skutečně malém množství a také tím, že pro místní je pěstování kávy existenčně důležité, na své kávě si proto dávají mimořádně záležet.
O podmínkách pro farmáře
V Burundi se káva pěstuje poměrně krátkou dobu. Kávovníkové keře (Coffea arabica) přivezli do země v 30. letech 20. století Belgičané, kteří až do roku 1962 Burundi spravovali. Soukromé zpracovatelské závody se v tomto středoafrickém státě profilovaly až po občanské válce v roce 2006. Malí farmáři se starají zpravidla o 200 rostlin kávovníků, sklízejí je ručně. Zemědělce z oblasti Kayanza shromažďuje družstvo Greenco, které se stará o materiální zázemí a také o systematické vzdělávání místních členů. Společnost se také podílí na zvyšování zaměstnanosti mladých lidí, jejich nezaměstnanost v Burundi dosahuje 50 %. Místním neni cizí ani ekologie - všechny zpracovatelské stanice mají vlastní čističky vody a využívají solární energii.
O chuti
Kávové plantáže se nachází ve výšce do 1 800 m.n.m, díky čemuž má káva nižší aciditu. Místní káva je známá především ovocným aroma.
Zajímá vás více o kávě?
Jak na její přípravu , když doma nemáte kávovar, si můžete přečíst tady.
Návod, jak kávu uchovávat co nejdéle čerstvou, najdete zde.
A o tom, proč je káva skvělá nejen pro naši duši, ale i zdraví, si můžete přečíst na tomto odkaze.