Připravili jsme pro vás novinku – v srdci Beskyd praženou Vánoční směs, která krásně provoní každou domácnost a při jejím vychutnávání zapomenete na neozdobený stromeček a nezabalené vánoční dárky.
Jak naše Vánoční směs vznikala?
Abychom vám letos, první rok fungování naší beskydské pražírny, mohli nabídnout to nejlepší, pustili jsme se do pečlivého degustování – tzv. cuppingu.
Co je to cupping?
Cupping je metoda degustování kávy v její nejpřirozenější podobě. Aby bylo možné jednotlivé kávy mezi sebou porovnávat, je nutné zajistit jim stejné výchozí podmínky – tedy ideálně všechny kávy připravit stejným způsobem.
V našem případě jsme si kávu namleli na větší hrubost (českého turka) a namletou kávu pořádně ovoněli. Hledali jsme vůni, která v nás vyvolá vánoční náladu.
Druhým krokem pak bylo prozkoumávání už zalité kávy. Namletou kávu jsme zalili horkou vodou (o teplotě 95 stupňů) a následující 4 minuty jsme přičichávali k jednotlivým kávám, které měly na povrchu jemnou kávovou krustičku.
Po uplynutí čtyřech minut přišel čas na opatrné shrnutí kávové krusty a na do té doby nejintenzivnější zážitek – při narušení krusty totiž dochází k uvolnění nashromážděné vůně. Dojmy, které v nás vůně vyvolávaly, jsme si pečlivě poznamenávali a těšili se na vrcholný okamžik – samotnou degustaci.
Srkání povinné
Kávu jsme nabrali na lžičku a prudce usrkli tak, aby se nám s troškou vzduchu dostala na celou plochou jazyka a my tak mohli užít všechny tóny a chutě, které jednotlivé kávy nabízely. Srkání je v tomto případě přímo povinné – kávu potřebujeme totiž dostat rychle na všechny naše chuťové buňky.
A jak to dopadlo?
Hledali jsme kávu, která se bude skvěle hodit k vánočnímu cukroví i k vánočce. Která vám připomene vůni Vánoc a bude dokonalým dárkem pro vaše blízké. Na celé čáře to u našeho ochutnávacího výboru vyhrála směs kávy z Peru a Etiopie. Naše vánoční směs je specifická aromatem mléčné čokolády, exotického ovoce a koření.
Budeme rádi, když nám dáte vědět, jak vám naše Vánoční směs chutná! Koupíte ji tady.