Věříme, že nejsme jediní, kdo se letos rozhodl vyměnit město za přírodu, protože cestovat v roce 2020 není nic jednoduchého. Čeká vás několikadenní výlet do míst, kde nebudou kavárny na každém rohu a vy si neumíte představit ráno bez šálku kávy? Naštěstí pro vás máme pár nápadů, jak si dopřát zaslouženou dávku kofeinu i na cestách. A ne, nebudeme vás nabádat, abyste si nakoupili zásoby kávy v plechovkách z benzinky.
K dobrému šálku kávy na cestách vlastně není potřeba žádné velké nebo drahé vybavení. Můžete si i vybrat z různých druhů přípravy, což má také vliv na finální chuť kávy. V tomto článku vám představíme tři způsoby, díky kterým si budete moci vychutnat skvělou kávu a příslušenství vám nezabere téměř žádné místo v batohu.
Pro všechny typy budeme však potřebovat horkou vodu, takže cestovní plynový vařič se stane našim nejlepším kamarádem a také bychom neměli zapomenout na příruční mlýnek, kterým si kávová zrnka před přípravou nameleme, aby byla vždy čerstvá. No a v neposlední řadě kvalitní kávová zrnka, která najdete i na našem e-shopu a vybrat si můžete z mnoha chuťových profilů a původů.
AeroPress je cestovateli velice oblíbený díky své hmotnosti a také proto, že je krásně skladný. Jelikož je celé zařízení plastové, neváží téměř nic. Pokud AeroPress doma nemáte, zaručeně ho na internetu seženete za velmi příznivou cenu, která se pohybuje okolo 600Kč v balení i s papírovými filtry (existují i cestovní verze, které jsou velikostně ještě úspornější).
Postup:
Hario V60 vám připraví skvěle vyváženou kávu a postup je o něco jednodušší než u aeropressu. Je to opravdu snadné. Cenové rozpětí haria V60 je různé. Můžete si pořídit plastový dripper, který vás nebude stát více než dvě stovky a k tomu přikoupit papírové filtry nebo trošku zainvestovat a koupit cestovatelský kit, který bude obsahovat i odměrku na kávu a podobně.
Postup:
Překapaná káva by měla být jemná a voňavá. Vyniknou tak všechny chutě, které daná zrnka obsahují.
FrenchPress se opět vyznačuje svou jednoduchostí a má jednu hlavní výhodu a to tu, že se dá využít i k přípravě čaje nebo kávy za studena, což se může hodit, pokud po ruce na výletě nemáte plynový hořák (to jen zalijete nahrubo namletou kávu studenou vodou a necháte přes noc odstát, ráno french press stlačíte a máte super cold brew!)
Postup:
Malou nevýhodou může být to, že káva z french pressu nebude nikdy tak čistá jako z papírového filtru. Přece jen se tu kávová sedlina odděluje pouze sítkem. Na chuti to ale nic nezmění a vy tak díky french pressu můžete dosáhnout skvělého kávového profilu.
Ať už se chystáte na výlet daleko do hor nebo jen kempovat v okolí, věříme, že se vám tyto tipy budou hodit a uvaříte si díky nim super kávu, která vám požitek z cestování ještě umocní.
Mějte se krásně a cestování zdar!