Když se řekne “alternativní příprava kávy”, většina lidí si jako první vybaví právě V60. A není divu! Tento japonský dripper od firmy Hario si získal srdce baristů i domácích nadšenců po celém světě. Díky jednoduchému, ale geniálnímu designu nám umožňuje mít přípravu kávy pod kontrolou a vytáhnout z ní maximum potenciálu a chuti.
Přestože její prototyp vznikl již v 80. letech minulého století, “véšedesátka”, jak ji známe dnes, se na trhu objevila v roce 2004 jako odpověď na klasické drippery s plochým dnem. Tvar spirálovitě žebrovaného kužele svírajícího úhel 60° umožnil lepší proudění vody a tím pádem rovnoměrnější extrakci. Výsledkem je čistá, vyvážená chuť, která nechává vyniknout i ty nejjemnější nuance kávy. Vyzkoušejte si náš oblíbený recept na tuto alternativní přípravu a posuďte sami.
RECEPT:
Množství kávy: 15 gramů
Stupeň mletí: Timemore Chestnut C2: 19 kliků, Comandante C40 Mk 4: 23 kliků
Množství vody: 250g
Teplota vody: 93°C
Propláchnutí filtru: ANO - horkou vodou
POSTUP:
0:00 - 0:10 zaléváme namletá zrna 50g vody.
0:10 - 0:50 blooming fáze, čekáme.
0:50 - 1:00 doléváme 50g vody do celkové hmotnosti 100g.
1:00 - 1:10 čekáme.
1:10 - 1:20 doléváme 50g vody do celkové hmotnosti 150g.
1:20 - 1:30 čekáme.
1:30 - 1:40 doléváme 50g vody do celkové hmotnosti 200g.
1:40 - 1:50 čekáme.
1:50 - 2:00 doléváme 50g vody do celkové hmotnosti 250g.
Celkový čas přípravy je obvykle 2:40 - 3:00, pokud káva překape výrazně pomaleji, doporučujeme o jeden klik povolit mlýnek, v opačném případě o jeden klik utáhnout, vždy jde ale o subjektivní pocit a hlavní je výsledná chuť. Když káva chutná dobře, jdou všechny parametry stranou.
PROČ JI MILUJEME?
Čistá a jemná chuť - Papírové filtry zachytí jemné částice a oleje, takže v šálku nenajdeme žádný kal.
Plná kontrola - Od hrubosti mletí, přes teplotu vody, fázování zalévání, až po různé druhy filtrů máme vše ve svých rukou.
Minimalistický design - Díky nadčasovému designu a dostupnosti v různých barevných i materiálových provedeních se stane ozdobou vaší kávové poličky. (Dokud si nekoupíte Origami)
NA CO SI DÁT POZOR?
S velkou mocí přichází velká zodpovědnost - jakákoliv chybička, kterou při přípravě uděláme, se odrazí ve výsledném šálku. Je proto potřeba trocha praxe a především trpělivosti, ale výsledek se nám pak vyplatí nastokrát.
Je to past - samotný dripper i s filtry pořídíme sice za pár oblázků a hrst hlíny, ale neobejdeme se bez kvalitního mlýnku, zalévací konvičky s husím krkem a váhy (ideálně se stopkami). Musíme proto pamatovat, že se jedná o větší investici než do takového AeroPressu nebo NextLevelu.