Pokud vám naše předchozí články nic moc neříkaly a váš šálek kávy je malý a pořádně silný, snad se vám konečně trefíme do chuti s moka konvičkou! Tento jednoduchý, ale efektivní kávovar je oblíbený po celém světě, zejména v Itálii, kde je symbolem každodenního kávového rituálu a rodinné pohody. Je to zkrátka klasika, která neurazí.
Moka konvička pracuje na principu tlakové extrakce. Voda ve spodní části konvičky je ohřátá a vytlačována skrz namletá zrna ve filtrovacím košíčku. Tímto procesem vzniká silná a aromatická káva, která vytéká do horní nádobky a už se těší do vašich šálků. Tento způsob přípravy je rychlý, jednoduchý, ale pokud vás i přesto konvička trápí, nebo jen máte zájem si připomenout, jak na to, podívejte se následující recept, který jsem si pro vás připravil.
Recept:
Množství kávy a vody: V závislosti na velikosti moka konvičky je ideální poměr zrn k vodě cca 1:10, košíček na kávu musí být vždy plný po okraj a množství vody v konvičce nesmí přesáhnout spodní okraj tlakového ventilu. Různě pražená káva má různý objem a hmotnost, je proto třeba recept vždy malinko přizpůsobit pro optimální výsledky.
Stupeň mletí: Timemore Chestnut C2: 12 - 16 kliků (čím světlejší roast, tím jemnější mletí a naopak), Comandante C40 Mk 4: 15 - 18 kliků
Teplota vody: 100 °C
Postup:
1. Vroucí vodu naléváme do spodní části konvičky a namletá zrna nasypeme do košíčku, konvičku následně složíme. (Doporučujeme použít utěrku, ať si o horkou základnu nespálíte ruku.)
2. Moka konvičku položíme ideálně na nejmenší hořák plotny a s otevřeným víčkem ohříváme na mírném plameni (pod poloviční intenzitou).
3. Ve chvíli, kdy káva začne vytékat do horní části konvičky, stáhneme plamen na absolutní minimum, poté vypneme hořák úplně a necháme kávu konzistentně téct.
4. V momentě, kdy káva z konvičky začne vyprskávat, zavřeme víčko, sundáme konvičku z plotny a podržíme jeji základnu pod proudem studené vody, aby se ukončil proces vaření.
5. Kávu pak okamžitě přeléváme do šálků, aby se dále nezahřívala teplem z konvičky.
Další postup je pak zcela individuální, zda budete pít kávu jako alternativu espressa, zředíte si ji vodou ve stylu “americano” a nebo přidáte našlehané či studené mléko. Opět je to vše především o chuťových preferencích.
Moka konvička je kávovar, který se hodí na každodenní přípravu, ať už jste na cestách, nebo si chcete dobrou kávu vychutnat doma. I přesto, že se jedná o jednu z nejstarších alternativních metod přípravy, tak stále drží krok se svými mnohem mladšími kolegy a to mluví za vše.
Proč je naše bellissima?
-
Skvělý poměr cena/výkon - moka konvičku si můžete koupit téměř všude, jsou cenově dostupné a zároveň velmi dlouho vydrží. Ideální parťák pro rychlou kávu bez komplikací.
-
Intenzivní chuť - pokud jsou pro vás filtrované kávy příliš vodové a raději byste něco na způsob espressa, s moka konvičkou se tomu přiblížíte nejvíce.
-
Snadná příprava - naplníte vodou a namletými zrnky, postavíte na plotnu a jen čekáte, žádné složité zalévání, měření teplot ani odvažování přesně na gram není potřeba.
Na co si dát pozor?
-
Intenzivní chuť - pro někoho může být káva z moka konvičky až příliš razantní, doporučujeme proto dle potřeby naředit horkou vodou, nebo třeba mlékem.ice - káva z french pressu nikdy nebude úplně čistá a v chuti může být maličko “blátivá” nebo “prašná”, což někomu nemusí být po chuti.
-
Hlavně to nepřepálit - aby se nám do kávy nedostaly nechutné spálené a hořké tóny, je potřeba včas konvičku odstavit z plotny a zchladit její spodní část, aby se extrakce ukončila.