Aeropress je možná jeden z nejneobvyklejších a zároveň nejuniverzálnějších způsobů, jak si připravit šálek skvělého kafe. Tlakový píst, ne nepodobný obrovské injekční stříkačce, dokáže vykouzlit opravdu širokou škálu chutí - od čisté a svěží až po hutnou a intenzivní, fantazii se totiž meze nekladou. Díky své povaze si našel své místo nejen u domácích nadšenců a mezi baristy, kteří s ním soutěží na mistrovstvích, ale dokonce i mezi cestovateli jako nedílná součást jejich batohů.
AeroPress vynalezl v roce 2005 Alan Adler, americký lodní inženýr a vynálezce frisbee Aerobie. Chtěl vytvořit rychlou a jednoduchou metodu, jak si připravit malou dávku dobré kávy bez složitého vybavení a velkých elektrických kávovarů. Výsledkem se stal hybrid kombinující prvky espressa, french pressu a klasického filtru. Pojďme si teď vyzkoušet přípravu kávy v AeroPressu podle mého oblíbeného jednoduchého receptu.
Recept:
Množství kávy: 13g
Stupeň mletí:
Timemore Chestnut C2: 17 kliků
Comandante C40 Mk 4: 20 kliků
Množství vody: 200g
Teplota vody: 95°C
Propláchnutí filtru: NE
Druh metody: Klasická - dnem dolů
Postup:
1. Do spodní části AeroPressu vložíme filtr, posadíme jej na hrneček a vsypeme dovnitř namletá zrna.
2. Zrna zalijeme 200g horké vody, nasadíme píst a spouštíme stopky.
3. Čekáme 2 minuty.
4. AeroPress jemně prokroužíme, aby se narušila krusta vzniklá při bloomingu.
5. Čekáme 30 sekund.
6. Bez použití síly plynule přetlačíme kávu do hrnečku/konvičky (cca 30 sekund).
Pokud by byla káva příliš hořká, doporučujeme povolit mlýnek o jeden klik, v opačném případě, že káva chutná příliš vodově, doporučujeme mlýnek o jeden klik utáhnout nebo namlít o 1g zrn více.
AeroPress je hračka pro každého, kdo si rád hraje s chutí kávy. Díky jeho flexibilitě si na něm každý najde to svoje - ať už máte radši malé koncentrované kafe, které vás vykopne ze židle, nebo spíše preferujete něco svěžího na pocucávání v křesle u knihy. Fantazii se meze nekladou a to ať už jste doma, v práci, nebo někde uprostřed hor.
Proč je tak skvělý?
-
Rychlost a jednoduchost - káva je hotová během několika minut a čištění je ta nejsnadnější věc na světě, doopravdy.
-
Univerzálnost - existuje tisíc a jeden recept na přípravu, ať už klasickou, nebo hipsterskou reverzní metodou.
-
Dostupná volba - oproti jiným metodám je AeroPress poměrně levný a obejdete se třeba i bez drahé zalévací konvice.
-
Parťák na cesty - lehký, nerozbitný, věrný. Hotelové kafe nemá šanci a co teprve, když si jej uděláte někde v divočině na hřebeni, to je teprve život.
Na co si dát pozor?
-
Pro jednoho požehnání, pro druhého kletba - než najdete “ten svůj” recept, může to chvíli trvat. Ale proto vám pomáháme těmihle články s recepty!
-
Jakmile objevíte AeroPress Clear, budete ho nutně potřebovat, přestože už máte klasický model, který stále dobře slouží.
-
Zvolte si vhodnou a pevnou nádobu na přetlačení kávy - nechcete zažít tu hrůzu, kdy se vám pod rukama rozsype hrnek, rozlije horké kafe a zároveň se praštíte čelem do stolu. Odzkoušeno za vás a nedoporučujeme!